Az arab világ élénken él a bajnoksággal – mondja Soukup edző. Mindenki Marokkónak drukkol

Miroslav Soukup, a jemeni válogatott edzője szerint az arab világ és Afrika nagy részében izgatottan várják a világbajnokságot, nem utolsósorban a meglepetés elődöntős Marokkó sikerének köszönhetően. A 2007-es cseh U20-as világbajnokság cseh edzője, aki jelenleg Egyiptomban edzőtáborozik Jemennel, a Cseh Sajtóügynökségnek adott interjújában sikeresnek értékelte a katari tornát. Soukup szerint a csapatok ideális körülményeket biztosítanak a labdarúgáshoz, és érdekes mérkőzéseket láthatnak.

“Természetesen lehetőségünk van Egyiptomban nézni, és azt kell Bet365 mondanom, hogy tetszik a bajnokság. Reggelinél, ebédnél, este, a meccsek előtt, a tévében mindig stúdiók és felvételek futnak Katarból. Látjuk a szurkolókat is, az emberek a helyszínen biztosan izgatottak a bajnokság miatt. A gyönyörű stadionok, a körülöttünk lévő hangulat, ebből a szempontból úgy gondolom, hogy ez egy jó bajnokság” – mondta Soukup.

Katarban a magas hőmérséklet miatt a világbajnokságot szokatlanul téli időpontban rendezik. Soukup szerint az időjárás végül is vonzóvá teszi a pályát. “Egyiptomban hasonló hőmérsékleten edzünk, mint most Katarban. Napközben 24 fok körül van, este kicsit kevesebb, így a bajnokságban is ideális futballkörülmények között játszanak a csapatok” – mondta a 77 éves edző.

Soukupnak nagy tapasztalata van az arab világgal kapcsolatban. Ez a második alkalom, hogy a jemeni válogatottat irányítja, a bahreini válogatottnál töltött időszaka mellett dolgozott már Irak és Egyiptom ifjúsági válogatottjaival is. Az észak-afrikai országban készül jelenleg csapatával. És érzi az izgalmat, amit Marokkó meglepetésszerű kirándulása okozott az éremcsatában.

“A régió lakói a bajnokságot valami szépnek látják, modern, nagy stadionokat látnak. Ráadásul az a tény, hogy Marokkó idáig eljutott, még tovább erősíti a helyzetet. Még a jemeni játékosok és az emberek itt Egyiptomban is Marokkónak szurkolnak, ami a Franciaország elleni elődöntő alatt is nyilvánvaló volt” – emlékezett vissza Marokkónak a címvédő ellen elszenvedett 0-2-es vereségére.

Marokkó az első afrikai csapat, amely bejutott a világbajnokság elődöntőjébe. Ma a történelmi bronzéremért játszik Horvátország ellen, amellyel a világbajnokság nyitómérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott.

“A válogatottjuk gyakorlatilag a világ válogatottja, a marokkói bajnokságból mindössze egy játékos játszik a tornán. A nagy európai klubok – a Chelsea, a Bayern, a Sevilla vagy a Fiorentina – labdarúgói vannak náluk. Ebből a szempontból talán nem is olyan meglepő, hogy messzire mentek. De a meglepetés az a fegyelem, amivel a versenyen szerepelnek” – mondta Soukup.

A cseh edző dicsérte azt, ahogyan Marokkó végigment a tornán. Walid Regragui edző csak augusztus végén vette át a válogatottat, és nyolc mérkőzésen mindössze egyszer talált be, méghozzá öngóllal. Ez csak a Franciaország elleni mérkőzésen változott.

“Egy világbajnokság vagy egy afrikai bajnokság előtt az Európában működő játékosok mindig összejönnek, de nehéz rávenni őket arra, hogy közösen játsszanak. Ezt tette most Marokkó, elvégre még gólt sem lőttek a felkészülés során. Szinte kapott gól nélkül végigcsinálni a bajnokságot nagyszerű teljesítmény” – véli Soukup, akinek a marokkói csapat összetétele is tetszik. “A legtöbb játékosuk fizikailag érett, jó szomatotípusú. Magas, atletikus játékosok, akik a labdával is tudnak játszani” – tette hozzá.