Andrés Iniesta kevés időt vesz igénybe a J League világításában Vissel Kobe-val

Japánban a hőmérséklet elég meleg volt augusztusban, mielőtt az Iniesta jeges sztrájkja a Jubilo Iwata ellen lerázta a házat. Négy nappal később valami hasonlót tett Tokióval szemben, szintén egy teljes ház előtt. Az egykori barcelonai játékos nemcsak a védõket és az újságírókat foglalkoztatta, céljai jelentõsen megnövelték a Kobe üzleti osztályának terhelését.Andrés Iniesta: „Minden cseppből kitoltam, nincs semmi hátra” | Sid Lowe Bővebben

„Normális évben Kobe 150 000 árut értékesít, de az Iniesta júliusba érkezését követő két hétben 50 000 eladott” – mondja Masayuki Morii, a Kobe üzleti menedzserének. „Nem volt elég időnk további termelésre, de jövőre kész leszünk.Szeretnénk, ha Kobe nagy csapat lesz. ”

A cél 2019-ben a japán bajnok, az egy évvel később pedig az Ázsiai Bajnokok Ligája. “A múltban nyolcadik körül voltunk, de legalább ebben az évben az első háromban kell lennünk.” – tette hozzá Morii.

Iniesta hatása ellenére nem történhet meg (Podolski-tól hiányzik és megsérült a 2017-es érkezése óta). Noha a klub a három legnagyobb kihívást fenyegette, az inkonzisztens forma a hetedik helyen áll kilenc játékkal. Ha Iniesta nem képes eléggé változtatni ebben a szezonban, akkor más módon is segíthet. “Csapattársai nagyon izgatottak, és azt mondják, milyen csodálatos” – mondja Morii. “Más játékosok is ide akarnak jönni.Nem tudjuk, hogy van-e újabb nagy név, de tudjuk, hogy Iniesta-nak ki kell használnunk, amíg ő itt van. ”

Ugyanez igaz a pályára, ahol Kobe ugyanolyan ambiciózus. “Több rajongót kell szereznünk, ki kell terjesztenünk a stadionot, hogy távozása után magas szinten maradjunk” – mondja Morii. „Barcelona-tól megtanultuk ezt a fajta labdarúgó-menedzsmentet.”

A Barcelona segítséget nyújt Rakutennek. A japán e-kereskedelem titánja a katalán klub pólószponzora, de a kobe őslakos és több milliárdos Hiroshi Mikitani által alapított társaság már régóta aktív a japán sport területén, egy baseball-csapat, Tohoku Rakuten Golden Eagles és a 2014, Kobe, akit szintén szponzorál. A klub a negyedik emeleten van; Rakuten a nyolcadik.A felvonó sok hasznát veszi igénybe. Videó lejátszása 0:34 Andrés Iniesta stílusosan megnyitja a J-Liga fiókot – videó

Ez az első alkalom, hogy a japán labdarúgó-válogatott legalább részben a nemzetközi márkanév után számos olyan kínai társaságot követve, amelyek az utóbbi években részt vettek a játékban annak érdekében, hogy tovább javítsák sorsukat, legyen szó akár politikai, üzleti vagy mindkettőről.Részben a Kínai Szuper Liga emelkedésének köszönhetően mondhatja Kobe, hogy nincs féltékenység a japán futball hagyományos óriásaival szemben. “Úgy gondoljuk, hogy a nagy csapatok kedvezően látják a kiadásainkat” – mondja Morii. „Nagyszereplőket hoztunk Japánba.”

Vitatható, hogy a 2011-ben Kínában megkezdett nagynevű játékosok toborzása minőségi szempontból a Kínai Ligát megelőzte-e japán riválisa előtt, nem kétséges, hogy amikor a megfelelő márkákat, profilokat és résztvevőket meglátták, a J Ligát a szomszéda hagyta hátrányosan. Iniesta Iniesta és Fernando Torres érzelmi búcsút tett a La Liga-ról. Bővebben

Kína emelkedése jött amikor az 1993-ban létrehozott J Liga fennsíkon sújtotta. A behozatal szintje esett vissza, ugyanez igaz az edzőkre.A hallgatók száma szintén körülbelül 17 000–18 000 volt. A tehetséges japán játékosok egyre fiatalabb korában való távozása Európába nem segített. Az egész kissé laposvá vált. Ugyanakkor, ahogy a kínai kormány 2017-ben kezdett visszafogni a kiadásokat, Japán jelentős lendületet kapott. A következő évtized hazai online sugárzási jogait 2 milliárd dollárért adták el. Jelentős bizalmi szavazat volt a J Liga iránt, és fontos külső bevételi forrás. Fernando Torres érkezése Sagan Tosu-ra, ezen a nyáron azt mutatta, hogy még a legdivatlenebb klubok is kifizethetnek pénzt.

A J League igyekszik javítani népszerűségét Ázsiában, számos partnerséget írt alá szövetségekkel és műsorszolgáltatókkal, különösen a délkeleti régióban. Eleinte nem volt érdekes.A saját játékosuk követése nélkül az Indonézia, Vietnam vagy Malajzia rajongói nem akarták nézni; bár egyes helyi csillagok észak felé haladtak, egyikük sem befolyásolta.

Ebben a szezonban azonban három thaiföldi nemzetközileg jól teljesítő játékos játszik a Japán bajnokságában. Kihasználásukat szorosan követik hazafelé, ahol nagy büszkeség van arra, hogy az egyik, Theerathon Bunmathan egy bizonyos spanyol világkupát nyertest csapattársaknak számít Kobén.

Most a kihívás az, hogy Iniesta segítséget nyújtson ennek a népszerűségnek másutt. Lehet, hogy nincs rövid út a sikerhez, de ha valaki megtalálja az utat, az az az ember.