Macron repülni fog a döntőre, magával akarja vinni sérült játékosait. Győzni fogunk, gondolja egy tisztességes tippmester.

Emmanuel Macron francia elnök a helyszínről nézi majd a világbajnokság döntőjét. Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter tájékoztatta a médiát Franciaország legmagasabb politikai tisztségviselőjének következő katari látogatásáról. Hozzátette azt is, hogy Macron három olyan játékost szeretne a gépen tudni, akik sérülés miatt nem tudtak részt venni a tornán.

Nem titok, hogy Macron nagy futballrajongó. Klubszinten szorít a PSG-nek, és szorosabb a kapcsolata például Kylian Mbappéval, akit a nyáron arra kért, hogy a Real Madridhoz való közelgő átigazolása ellenére is maradjon a párizsi klubnál. Maga a francia csatár később azt mondta, hogy a Macronnal való találkozó is befolyásolta a döntését. És persze az elnök ritkán hagyja ki a Les Bleus akcióit.

Már a világbajnoki elődöntő alatt is megjelent az al-Khourai Bayt Stadion lelátóján. A Marokkó elleni sikeres összecsapás Bet 365 után nem habozott gratulálni a játékosoknak a döntőbe jutáshoz, és egyenesen a fülkében jelent meg. A távolból aztán további dicsérő szavakkal illette a válogatottat. “Ismét rendkívül büszke lehetek” – mondta. “Szerintem mi vagyunk az esélyesek, de Argentína minden meccsel egyre jobban játszik. Arra számítok, hogy Adrien Rabiot ismét formában lesz. Mert bár Marokkó ellen jól játszottunk, sok múlik a csapat általános teljesítményén. Hiszek benne, hogy nyerni fogunk, és valami azt súgja nekem, hogy a döntőben gólok lesznek. És elég sokan, a pontos tippet majd vasárnap reggel elmondom.”

Macron bizonyára nem rossz próféta a jóslataiban. Hihetetlenül pontos volt, amikor Franciaország Lengyelország ellen lépett pályára az elődöntőben. Emlékezzünk, hogy Franciaország Kylian Mbappé és Olivier Giroud révén három gólt szerzett, míg az ellenfélnek legalább a végén sikerült szépítenie Robert Lewandowski által értékesített büntetővel. “Szerintem Franciaország 3-1-re fog nyerni. Lewandowski gólt fog lőni, ahogy Mbappé is, és talán Giroud is, aki történelmet akar írni” – mondta az államfő a kezdő sípszó előtt, minden lényeges pontot eltalálva.

Személyesen is ellátogatott a Marokkóval vívott csatába, de katari útja egyébként is beárnyékolta az Európai Unió csütörtöki csúcstalálkozójának néhány kérdését, amikor megérkezésekor újságírók előtt jelent meg. A mérkőzésen való részvétele némi kritikát váltott ki, tekintettel a házigazda országot és a torna hátterét övező számos ellentmondásra. Ráadásul Katart egy csúnya korrupciós botrányba is belekeverték, amely az elmúlt napokban az Európai Parlamentet is megrázta.

Macron mindazonáltal megvédte a bajnokságra Sportingbet való elzarándoklását. “100%-ban magamra vállalom… Négy évvel ezelőtt a francia csapat mögött álltam Oroszországban, és mögötte állok Katarban is” – mondta Macron, amikor a brüsszeli csúcstalálkozó előtt megkérdezték. “Inkább Lionel Messi Párizsban, mint a válogatottal” – mondta Mbappé PSG-s csapattársára utalva. 68 millió ember fog Franciaországnak szurkolni, én is köztük leszek” – tette hozzá Macron, nyilvánvalóan saját országa hozzávetőleges lakosságára utalva.