Gary Sprake áldozata

A 71-es években halt meg Gary Sprake kapus volt az 1960-as évek végén és a 70-es évek elején, a legendás Don Revie vezetője. Az 1968/69-es első osztályú bajnokságot felvonultató labdarúgó-válogatottban még mindig két vásárbajnokságot értek el Európában a Leeds-szel, a 11 éves Elland Road pályafutása során. aki 1963 és 1974 között 37 kupakot nyert.

Az erős, agilis, jól megépített és szörnyű arc, a Sprake olyan rettenetes hegymászónak tűnt, mint a kapus. Habár nagyobb nevek voltak a domináns és robusztus Leeds oldalon, a Revie korszak sikereihez képest sokkal inkább integrált volt, mint amit sokan adtak neki.Az 1968/69-es bajnoki győztes szezon – a Leeds első első repülési címe – az összes 42 bajnoki mérkőzésen játszott, és több mint felében tartotta tisztán lapjait.

Mint sok gólkapó is – még a legjobb is – a Sprake-ot néha jobban emlékezték meg hibáira, mint a szokásos ragyogása. Az 1967-es Liverpool ellen játszott, a Kopernél játszott, saját hálójába dobott botrányok kitörése miatt – gyakran a teraszokon „gondatlan kezek” -nek nevezték.Mindazonáltal széles körben elismerték, még az ellenzéki szurkolók is, hogy az idei kiemelkedő kapusok legyenek. Korábbi Leeds és Wales kapus Gary Sprake 71 évesen meghal.

Winch Wenben született Swansea, Sprake a Leeds által észlelt Swansea iskolai fiúknál, és 1960-ban a tanítványként való csatlakozás után 1962-ben debütált a második osztályban. 18 hónapon belül 18 éves korában megnyerte első nemzetközi kupáját, 18 éves korában – a legrégebbi játékos, aki Walesben játszik.

Gyorsan létrehozta magát a rendszeres Revie-nél, és 1963/64-ben segítette a Leeds-t, hogy előlépjen, majd azonnal évelő első osztályú bajnoki versenyzőkbe kerültek.A Sprake 1968-ban nyert egy Liga Kupagyőztesek éremét, amikor Leeds 1-0-at győzött meg Wembley-ben, és a magyarországi Ferencváros ellen a Fairs Cup (az Uefa-kupa elődje) kétlábú döntőjében maradt. egy sor reflex megtakarítása, mint Leeds 1-0-ra nyerte az aggregátumot. Az 1968/69-es első osztályú bajnokság után 1971-ben felvett egy másik vásárbajnok-érmet, a Juventus elleni győzelemben, a 3-3-as összejövetel után a célok után.

A következő szezonban azonban – kezdte Revie egy új kapushoz, David Harveyhez fordulni, és Sprake nem játszott, amikor Leeds megnyerte az 1972-es FA-kupa döntőjét az Arsenal ellen.1973-ban, miután 380 bajnokságot mutattak be a klubra, 100 000 fontért, majd egy világrekorddíjért kapták át a kapust – az első osztályra, Birmingham városára, ahol komoly hátsérülés kényszerítette őt arra, hogy 30 éves korában nyugdíjba vonuljon, 1975-ben

Három évvel később a Sprake visszatért a főcímekbe, amikor állításokat tett a Daily Mirrorban, hogy Revie következetesen megpróbálta megjavítani a mérkőzéseket és megvesztegetni az ellenzéki játékosokat az egész karrierje során.A vádakból soha nem merült fel semmilyen bűncselekmény vagy FA vád, amelyért a Sprake jelentős összeget fizetett a tükörnek, és a bejelentési erőfeszítései mindkét korábbi csapattársának mély vágyat szereztek – akiknek többsége nem volt hajlandó ismét beszélni vele – és sok Leeds-rajongó.

Azonban Sprake megragadt a fegyveréhez, és letelepedett, hogy éljen a következményekkel. – Valami rosszat mondtam a nagyemberről, bár még mindig azt hiszem, hogy nagyszerű menedzser volt – mondta 2012-ben a BBC-nek. „Megsemmisültem, és már több mint 30 éve éltem vele.Ez nem igazán zavar engem. üzleti és informatikai hallgatók Solihull-ban a Nyugat-Midlands-ben.

2006-ban Stuart Sprake és Tim Johnson unokaöccse által írt életrajzot támogatta. p>