FC St Pauli: hogyan lett a punk és a techno labdarúgó csapata

A hamburgi FC St Pauli kiemelkedő helyet foglal el a világfociban. A bal oldali aktivista és a barkácsolás művészete basszusai, támogatói, különösen a legendás „Ultra”, a nyugati világ egyik politikai és kulturális lelkes rajongói közé tartoznak, a klub pedig különösen a punk és a underground zene rajongói között szerepel. „A St Pauli nem különbözik egyetlen klubtól sem” – mondta Tim McIlrath, az amerikai dallamos hardcore band együttesének előadója, a Rise Against. „Mentünk a stadionjukra, és látni, hogy az egész standon festett„ Nincs labdarúgás a fasisztanak ”felirat, látni őket, hogy ösztönözzék a több lányt focizni – ez izgalmas.Olyan klubot kerestem, amely meghaladja a sportot – ennek példája a Szent Pauli. ”Iratkozzon fel a Sleeve Notes e-mailre: zenei hírek, merész vélemények és váratlan extrák. Bővebben

Május végén van, és az FCSP Az Antira rövid ideje egy éves nemzetközi rasszistaellenes labdarúgó-bajnokság, amelyre progresszív, rajongók által vezetett globális csapatok kerülnek meghívásra. A 2018. évi világbajnokság kezdetén, amely Putyin Oroszország gondosan összehangolt bemutatójának bizonyul, és ez a befogadó, barkácsolás verseny érdekes ellenpontja a Fifa versenyzőinek. „Európában mindenkinek aggódnia kell az új szélsőjobboldali mozgalom miatt” – mondja Oke Göttlich a klub elnöke a klub Millerntor-Stadionjában. Nem vagyunk pártok, csak megértjük az értékeinket. De mindannyiunknak erősnek kell lennünk.Ha Szent Pauli ebben szerepet játszhat, akkor annyira boldogok vagyunk, mintha focimeccsen nyertünk. ”Facebook Twitter Pinterest Vegyes mérkőzés az Antira versenyen, 2018. május. Fénykép: Peter Boehmer / a GuardianHogyan egy német labdarúgó-klub ihlette Yorkshire-i szurkolók a menekültek egyesülése és segítsége érdekében Tovább vegyes) egyformán.Időm nagy részét a kelet-londoni Clapton Ultras-szal töltöm, akik dicsérik a közösség érzetét, amelyet megtaláltak ebben a politizált sportcsoportban. “Valószínűleg sokat verünk is” – vont vállat az egyik játékos. „Mivel a többi csapat valójában… alkalmas.”

Igaz, ez aligha van a leg technikailag lenyűgözőbb futball bajnokság, amelyet néztem, de ez az egyetlen, amelyen a lager-pontokat átadják a helyettesítők közötti érintkező. A helyzet azonban rendkívüli: ápolt Bundesliga 2 pályán egy 32 000 férőhelyes stadionban, progresszív szlogenekkel díszítve („senki sem illegális”, „a labdarúgásnak nincs neme”).Van egy tisztességes show a brit oldalról: a Republica Leeds megnyeri a csak a nők versenyét, a Bristol’s Easton Cowboys pedig a berlini TeBe párt hadsereg mellett vegyes nemű címet szerez. Ezek a győzelmek azonban a lényeg mellett látszanak: a záró ünnepségen minden csapat egy-egy ajándékot ad egymásnak, mindegyik nagyjából azonos értékű.

A pályától távol a Millerntor-Stadion és a környező területek játszanak otthont a számos nem labdarúgásos esemény, beleértve egy workshopot, ahol az egyes csapatok képviselői ismertetik szülőföldjük szélsőjobbjaival kapcsolatos aggályaikat. A DJ-k szurkolnak a hardcore punk, ska, dub és az elektro hangszórójáról a pályára néző hangrendszeren keresztül, és szombat este esténként az olasz puncok, a Bull Brigade, a Connecticut rapper, Ceschi Ramos és a Stuttgart ska band együttes csoportjai kezelik minket.Facebook Twitter Pinterest Tim McIlrath ellen emelkedik a németországi Rock am Ring fesztiválon, 2018. június. Fénykép: Markus Heine / EPA

Minden este, miután a hivatalos antira-rendezvények lezárultak, a helyiek sokaságot adnak különböző egyéb DIY rendezvények a környéken, amelyek tovább hangsúlyozzák Szent Pauli mélyen elhelyezett zenei kapcsolatait. Két technikus partin találom magam, az egyik egy barlangos közösségi központban található Altonában, a másik pedig a Flakturm IV-ben, egy volt náci légvédelmi bunkerben. A durva beton- és acéltömeg, amelyet úgy tervezték, hogy ellenálljon a szövetségi bombázásoknak, a Flakturm IV törpíti a Millerntort. Miután belépünk, a hátsó ajtón keresztül bólintunk, hogy megpillanthassuk az épület tetőjét, köszönhetően a pattogó kapcsolatoknak a csoportunkat vezető Ultrakokkal.Úgy tűnik, hogy az FCSP Ultras-ot gyakran biztonsági személyzetként alkalmazzák Hamburgban, mert „intelligensek, de tudnak harcolni”.

A csapat punk mandátumának további kiegészítése érdekében a közelmúltbeli szezonon kívüli amerikai turnéjuk egy stop Detroitban a Rise Against show számára. Messze vannak az egyetlen együttestől, amelyik a Szent Pauli felé tart. A norvég Turbonegro metal együttes és a londoni Art Brut indie-csoport, valamint az izlandi posztrokerek Sigur Rós és a New Jersey rock-fellépései, a Gaslight Anthem hangszerei hangszeren támogatják. “Ők voltak az első klubok, amelyek nem engedték be a rasszistákat, és nagyon baloldali [punk] és a punk rock” – mondta Alex Rosamilia, a Gaslight gitáros.A csomagtartó és fém rudak Európában és Észak-Amerikában FCSP matricákkal és emléktárgyakkal vannak vakítva; a csapat minden otthoni játékot kiment az AC / DC törzséhez.

Sok művésznek az FCSP-vel kapcsolatos nyilatkozata sürgető. “Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy az FCSP-vel együtt képviseljük az ideálokat” – mondja Dema, az olasz ska-punks Talco élje. „Különösen az antifasiszta és az antirakiszta nézetek terjesztése érdekében egy olyan társadalomban, amelyben a fontos és a valóságos dolgok nem kerülnek fókuszba.” Rise Against’s McIlrath hozzáteszi: „A sport számos helyes motivációs motívum és huligánizmus számára biztosíthat menedéket – az FCSP proaktív álláspontot képvisel ez izgalmas. ”És amint egy középkorú Ultra elmondja, az FCSP támogatói zenei érdekei túlmutatnak a punk és a metal mellett.Az 1980-as és 90-es években sok Ultra elkerülte a „sajtos német punk” -t dub és reggae számára. Érzelme továbbra is fennáll – sok fiatalabb támogatónak kevés köze van a rockhoz, és aktívak a hamburgi DIY techno, house és Afrobeat jelenetekben. Facebook Twitter Pinterest Ceschi fellép az Antira partján, Knustban, 2018. május. Fénykép: Peter Boehmer / a Guardian

Egyre ritkább, ha ilyen mértékben szubkultúra virágzik, természetesen egy nagy nyugat-európai közepén. város. Ennek ellenére hamburgi haszonnal nagy, még a Szent Pauli-magtól is távol.Ennek egyik tényezője lehet a német kormánynak a kultúrával szembeni fiskális hozzáállása: mivel a Művészeti Tanács Anglia költségvetésének 2010 óta történő csökkentése folytatódik, és 2022-ig további 156 millió fontot csökkent, Monika Grütters német kulturális miniszter javasolta a nemzeti művészeti finanszírozás növelését. Évente 302 millió euró (256 millió font).

Megfizethető lakhatás is szerepet játszik – 2015-ben a hamburgi helyi önkormányzat az első világszerte olyan törvényt fogadott el, amely megengedi az üres kereskedelmi ingatlanok lefoglalását ház elhelyezésére bevándorlók. Eltérően London rejtett ekvivalenseitől, a város zömök jelenete nemcsak jól ismert, hanem jól látható is, különösen olyan látványosságok körül, mint a Rote Flora. Ez alacsonyabb bérleti díjakat és sokkal több nyilvános földet eredményez, így a lakosok több időt és helyet kapnak a művészet, a politika és a jótékonysági tevékenység folytatására.Egy olyan kikötői gazdasággal kombinálva, amely erősen támaszkodik a szakszervezetlen iparra, és olyan társadalmi intézményt kapott, amelynek köré az összegyűlt – az FC St Pauli -, az ellenkultúra virágzott. Facebook Twitter Pinterest A St Pauli zászló, a VfB Stuttgart és az FC St Pauli közötti Bundesliga mérkőzésen 2010-ben. Fotó: Thomas Niedermueller / Bongarts / Getty ImagesSt Pauli: a klub, amely minden jó dolgot képvisel…a nyerés kivételével

Ez azonban nem egyszerű, teljesen pozitív helyzet. Nem vagyok egyedül, amikor észrevettem, hogy megszakad a verseny a verseny üzenetei és a demográfiai adatok között; az itt élő emberek túlnyomó többsége fehér, gyakrabban férfi, mint nő, és bár valószínűleg jelentős LGBT + kontingens volt jelen a részvételben, jelenlétük ritkán volt kifejezett.És ez a szubkultúra nem létezik békés, progresszív buborékban. Az FCSP rajongók és a jobboldali huligánok közötti összecsapások gyakoriak, és az ultrahangok híresen aktívak az antifasiszta erőszakban. Ezenkívül a Millerntor szó szerint két problematikus kérdés között helyezkedik el: Szent Pauli gentrifikációja, amely elhagyja a rezidens szubkultúráját, és a szervezett bűnözés, amelyet a Reeperbahn körüli vörös fényvilágítás ösztönöz. Valódi feszültségek vannak itt.

Ennek ellenére egy ilyen méretű szubkultúra, amely magában foglalja a zenét, a sportot és a politikát, 2018-ban felfrissül, különös tekintettel a helyi munka, amelyet az FCSP végez a menekültek és antifasiszta okok miatt. Ezen szubkultúra nélkül ezek a jó cselekedetek visszavonhatók; összehasonlítható szubkultúrák nélkül, ki tudja, mit veszítenénk még?Göttlich szerint: „Ha egy zenész nem működik szorosan együtt rajongóival, akkor a zenész eltűnik. A rajongói közösséget valami ápolja. Rajongóink nem mindig mindent jól csinálnak, de ők teszik a Szent Paulit különlegessé. ”